Pochod proti plánované dálnici Českým rájem

23. září 2010

Koalice občanských sdružení S.O.S. Český ráj opět pořádá pochod proti plánované dálnici Českým rájem. Výlet pro pěší po trase navrhované čtyřproudé silnice R35 s odborným výkladem o historii zdejší krajiny připravila na sobotu 18. srpna, a to na trase Turnov - Sedmihorky. Pochod začíná v 9:30 dopoledne na vlakovém nádraží v Turnově. Setkání pak bude pokračovat ve 14:00 v areálu kempu v Sedmihorkách, kde se bude konat zábavné odpoledne s doprovodným programem. Účastníkům, kteří neznají plánované trasování R35, pořadatelé opět nabídnou výstavu Dálnice pod Troskami - poprava Českého ráje.

Obce se výstavby dálnice chráněnou krajinnou oblastí obávají. Tvrdí, že by jim přinesla jen hluk a exhalace. Devět z nich ještě před koncem loňského roku vyhlásilo stavební uzávěru, kterou zakázaly na svém území výstavbu dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy nebo omezily výstavbu těchto komunikací tak, že budou moci být vedeny pouze tunely.
Modernější automobilové spojení Liberce a Turnova s Hradcem Králové by uvítali policisté i řidiči. Současná stará silnice je pomalá a nebezpečná. Odborná studie o vlivu plánované rychlostní komunikace R 35 na Český ráj vybrala jako nejpřijatelnější jednu ze severních tras. Vede přes Turnov kolem přírodní památky Borecké skály do Újezdu pod Troskami.

Spustit audio