Počet strážníků v Hradci Králové má vzrůst nejméně o pětinu

24. září 2010

Počet městských strážníků v Hradci Králové by se měl během příštího volebního období radnice zvýšit z nynějších 100 lidí nejméně o pětinu. Vyplývá to z koncepce rozvoje městské policie, kterou projednala rada. ČTK to řekl hradecký primátor Otakar Divíšek. Vyšší počet strážníků je podle něj nutný proto, že se ve městě koná stále více akcí, u nichž je nutná přítomnost městské policie.

"Strážníci také čím dál více řeší různou přestupkovou agendu, kterou se státní policie moc nezabývá," řekl náměstek primátora Josef Malíř.
Při přijetí 20 nových strážníků by město muselo na financování městské policie navíc vydat asi deset milionů korun ročně. "Konečné slovo ve zvýšení počtu strážníků bude mít zastupitelstvo," řekl primátor.
Město také bude usilovat o vybudování nové centrální služebny městské policie v Gayerových kasárnách. Dosud patří armádě a město je chce získat do svého vlastnictví. Nynější centrála je v Dlouhé ulici v historickém centru města a potřebám městské policie plně nevyhovuje. Například auta strážníků nelze zaparkovat na chráněném parkovišti. Pro psovody chce radnice také zřídit speciální služebnu na bývalém vojenském letišti.

Spustit audio