Plzeňský Prazdroj rozšiřuje výrobu

23. srpen 2007

Očekávaný růst zahraniční poptávky po prémiovém pivu Pilsner Urquell přiměl Plzeňský Prazdroj přesně po roce k instalaci dalších deseti cylindro-kónických tanků na kvašení piva v Plzni. Díky investici za 120 milionů korun jich má firma už 114. Od října bude schopen plzeňský závod největšího pivovaru v Česku vyrábět až 140.000 hektolitrů piva týdně, tedy šest milionů hektolitrů ročně.

Na investici naváže další rozvoj varny, tedy dva nové měděné kotle a šest ležáckých tanků na jaře 2008. Od roku 2009 se týdenní kapacita výroby výroby v Plzni zvýší na 158.000 hektolitrů piva.

pivo

Stavba tanků končí, dobíhá montáž technologie. "Komplex bude uveden do provozu na přelomu září a října. Obří nádoby u historické varny Pilsner Urquell mají objem 2400 hl, hmotnost prázdného tanku je 25 tun, výška 16 metrů a vnitřní průměr 6,5 metru.

Podle šéfa Prazdroje Mika Shorta chce firma s polovičním podílem na trhu piva v Česku v příštích deseti letech investovat 15 miliard Kč. Od loňského dubna do konce března 2007 vložila do technologie, obalů a podpory prodeje přes 3,5 miliardy korun, o 1,5 miliardy více než předchozí rok. Letos by měly být investice podobné, zejména do podpory prodeje.

Brána plzeňského pivovaru
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio