Platex Česká Skalice bude opět investovat

24. září 2010

Výrobce knihařských pláten, podkladových smirkových pláten a speciálních pláten, společnost Platex z České Skalice letos investuje do nákupu speciální linky více než 1,5 miliónů euro. "Zařízení nám umožní výrobu zboží nejnáročnějších parametrů z různých materiálů a výrazně zvýší současnou kapacitu," upřesnil ředitel podniku Radek Dostál. Zařízení zaměstná nejprve v jedné směně tři nové pracovníky a posléze zhruba dalších 12 lidí ve tří nebo čtyřsměnném provozu.

Investice se podle slov Radka Dostála začne realizovat v první polovině letošního roku a bude hrazena z vlastních zdrojů nebo na leasing. Instalace bude trvat zhruba čtyři měsíce.
Podnik loni zvýšil výrobu pláten na 4,8 milionu běžných metrů v různých šířích a zařadil se mezi významné evropské producenty. Podle jeho ředitele se minulý rok začala vracet pětasedmdesáti miliónová investice z roku 2002. "Bylo to strategické rozhodnutí. Nákup technologie a výstavba nové haly nám pomohly udržet krok s konkurencí a znásobit produkci technických tkanin," uvedl Dostál. Nová linka bude umístěna do haly, která byla dokončena předloni a kde s ní již bylo počítáno.
"Důležité je, že dnes umíme vyrobit kvalitní plátna v různých technologických stupních. Dokážeme tak pokrýt co nejvíce požadavků zákazníků," poznamenal Dostál.
Platex podle předběžných výsledků loni zvedl tržby z 230 na 270 miliónů korun a plán pro rok 2004 počítá s obdobnými hospodářskými výsledky.
Společnost Platex, která je v držení nizozemské společnosti BN International B.V. Group přes 85 procent své produkce exportuje do 35 zemí světa. Největší odběratele má v zemích EU, USA, Austrálii, Rusku, Kanadě a také Jihoafrické republice.Kromě podkladových pláten pro smirky podnik vyrábí i další speciální tkaniny. Jedná se především o knihařská plátna a potahová plátna k cestovním pasům s nimiž pronikl na některé zahraniční trhy. Letos management firmy počítá ještě s rozvojem technologií pro výrobu knihařských pláten. "Plánujeme, že do tohoto segmentu výroby během roku investujeme asi 14 miliónů korun. Další investicí bude modernizace stávající kotelny za zhruba 12 miliónů korun," přiblížil Dostál další investiční záměry podniku pro tento rok. Společnost Platex zaměstnává 150 lidí a její základní kapitál je 115 miliónů korun.

Logo
Spustit audio