Planetární naučná stezka u obce Záměl představuje naši sluneční soustavu i krásná místa Podorlicka

24. červenec 2018
Česko – země neznámá

Na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje vznikla u obce Záměl šest a půl kilometru dlouhá Planetární naučná stezka. Jde o model naší sluneční soustavy vytvořený v měřítku jedna ku jedné miliardě. Na třinácti zastaveních se její návštěvníci nejen seznámí se všemi základními planetami, ale navíc se podívají na malebná místa Podorlicka od Záměle až po Potštejn. Stezka vznikla z nápadu členů spolku Má vlast, můj domov.

 

Jednotlivá zastavení stezky představují planety naší soustavy. Například u osmé zastávky narazíte na Jupiter. A kromě zajímavých informací přímo o něm, se dozvíte i o zajímavostech v jeho okolí. Třeba o vedle stojící lípě, která tu roste už nejmíň 260 let a říká se jí Vorařská. A jako ke všem starým stromům se i k ní váže pověst. „Symbolem tohoto místa byl vždy hastrmánek. Byl to dobrák, který pomáhal místním vorařům a jednou dokonce zachránil malé tonoucí dítě a navíc ho ke křtu obdaroval zlatým dukátkem,“ vypráví místopředsedkyně spolku Má vlast, můj domov Marie Červinková.

Po sto padesáti metrech se ocitnete u další planety, tentokrát je to Halley (známá jako kometa). Na informační tabuli si o ní můžete všechno přečíst a ještě se dozvíte, že se tomuto místu říká v Ostrovech. To ještě z doby, kdy Divoká Orlice nebyla regulovaná a protékala tudy dvě její ramena, která tak vytvářela dva ostrovy. Dodnes je možné se tu koupat. A kromě toho je odtud i krásný pohled na hrad Potštejn.

Další zastávkou je planeta Saturn. Jeho podstavec byl nedávno poškozen vandaly, takže teď se čeká na nový. Bude opět z kamene, který je této lokalitě nejbližší, tedy ze zeleného pískovce. Toto zastavení se nachází u splavu v Potštejně a vede kolem něj cyklostezka až z Hradce Králové.

Další planeta je od Saturnu vzdálená kilometr a půl a je to Uran, který má podstavec u lesní studánky. Přibližně osm set metrů před ní narazíte na ceduli, která hlásá, že je tam Spálený most. Připomínka je z dob páry, kdy tudy projížděly vlaky a kdy dřevěný most, který nesl koleje, dvakrát shořel. Odtud také pochází návěstí, které najdete přímo na louce. Vše tady vybudoval Okrašlovací spolek z Potštejna.

Lesem pak vystoupáte ke studánce a u ní si zase můžete přečíst vše o planetě Uranu Ovšem pokud byste se z ní chtěli napít, budete mít smůlu. Je totiž velké sucho, a tak v ní voda momentálně není. Sama Marie Červinková přitom nepamatuje, že by studánka někdy vyschla. A tak jsou tady letos pověšené hrníčky pouze na ozdobu.

To bylo jedenácté zastavení Planetární stezky u Záměle. Pokud byste se po ní vydali ještě dál, čekají vás ještě další dvě. Občerstvit se a podívat se do kraje na Orlické hory můžete na Vyhlídce. Pak vás stezka dovede zpátky do obce Potštejn.

 

autor: BAL
Spustit audio