Pivo se opět začalo vařit v centru Železné Rudy

23. červenec 2007

Po 45 letech byla obnovena výroba piva v rekreačním centru Železná Ruda. Hoteliér František Strnad ve sklepích hotelu Belveder investoval do restauračního pivovaru téměř dva miliony korun. Bude nabízet tři druhy piva v hotelech Belveder a Grádl. Letos ho vyrobí 300 hektolitrů. Mikropivovar vaří dva hektolitry denně a zatím bude vyrábět pětkrát týdně.

"Vaříme světlou jedenáctku Belveder, polotmavou dvanáctku Belgrad a třináctku Grádl podle původních receptů z archivů," uvedl Strnad s tím, že chuť je mírně uzpůsobená současným trendům.

Žízeň

První srpnový víkend se nový železnorudský nápoj objeví na místních slavnostech, zájem o něj mají další hotely a restaurace ve městě i v německé Železné Rudě a Zwieselu. Zatím půjde o točené pivo. Garantem výroby bude plzeňský pivovarský odborník Josef Krýsl, dlouholetý zaměstnanec Plzeňského Prazdroje, který je také otcem v červnu otevřeného minipivovaru v Plzni-Černicích.

Starosta Železné Rudy Michal Šneberger se těší, že podobné místní výjimečnosti určitě podpoří turistický ruch ve městě. Původní pivovar v Železné Rudě začal vařit pivo v roce 1787, o 55 let dříve než plzeňský pivovar. Poslední pivní várku tam uvařili v červenci 1962, poté byl pivovar srovnán se zemí. Ještě v roce 1961 vyrobil 10.000 hl piva.

Velké pivo

Železnorudský hotel Grádl zprovoznil před 2,5 lety také pivovarské muzeum. Na výstavní ploše 100 metrů čtverečních jsou staré lahve, sudy, viněty, ale i strašidelná knajpa se skřítky a muzeum se prý bude dále rozšiřovat.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio