Petrof prodá městu Hradec Králové ubytovnu za 15 milionů korun

24. září 2010

Výrobce pianin a klavírů Petrof, který se potýká s finančními problémy, prodá za 15 milionů korun městu Hradec Králové ubytovnu u areálu podniku. ČTK to řekl náměstek hradeckého primátora Martin Soukup s tím, že koupi nemovitosti v úterý schválilo zastupitelstvo. Jednatelka Petrofu Zuzana Ceralová-Petrofová uvedla, že firma se chce zbavit majetku, který není nezbytný pro její fungování.

"Neexistuje racionální ekonomický důvod, proč by naše firma měla být provozovatelem ubytovny. Není to ani hlavní předmět její činnosti. Pro firmu je efektivnější ubytovnu prodat," uvedla Ceralová-Petrofová.
Prázdnou ubytovnu nabídl Petrof městu ke koupi zhruba před měsícem. Město se původně snažilo s podnikem dohodnout na ceně deset milionů korun, ale neuspělo. I tak představitelé města považují získání ubytovny se 124 lůžky za dobrý nákup, který městu pomůže vyřešit problém sociálně slabých rodin s dětmi.
Město chce do ubytovny přestěhovat část rodin z domu s pečovatelskou službou Harmonie, kde žijí převážně důchodci. "Přestěhováním se vyřeší i časté mezigenerační konflikty mezi seniory a mladými rodinami. Ubytovna zapadne do řetězce sociálních služeb města," řekl Soukup. První rodiny by se do objektu mohly nastěhovat po prázdninách.
Soukup připustil, že město firmě Petrof koupí ubytovny, která není pro její výrobu nezbytná, trhá trn z paty. Město je však s koupí spokojeno. "Pokud bychom chtěli postavit novou ubytovnu s takovou kapacitou, rozhodně bychom to za 15 milionů korun nebyli schopni pořídit," řekl náměstek radnice Josef Malíř.
Do tíživé situace Petrof dostaly zejména problémy s největším obchodním partnerem v USA, firmou GIC, jež odebírala asi 30 procent produkce podniku. Firma se také potýká s nevýhodným kurzem koruny vůči dolaru a lacinou konkurencí z Číny.
Před Velikonocemi podnik zhruba 900 zaměstnancům nevyplatil březnové výplaty a odbory vstoupily do stávkové pohotovosti. Mzdy Petrof doplatil ve dvou splátkách do 23. dubna.
V rámci úspor hodlá Petrof do konce července uzavřít závody v Moravském Krumlově a Jiříkově. Veškerou výrobu chce soustředit do Hradce Králové, kde by mělo zůstat asi 680 lidí.

Logo
Spustit audio