Pečené boží milosti

V receptech Apetýtu se tentokrát promítne fašank – období přípravy na půst, doba dobrého jídla, tradic a všeobecného veselí. Připravte si s námi pečené boží milosti. Možná je znáte jako smažené, ale tahle varianta je zdravější a také chutná skvěle!

Potřebovat budete:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 dcl bílého vína
  • cukr krystal
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, které se nechá asi 30 minut odpočívat. Poté ho vyválíme válečkem natenko.
  2. Pak už jen vykrajujeme různé tvary, např. trojúhelníčky, čtverečky, hvězdy apod.
  3. Ty pak uprostřed nožem nebo rádýlkem několikrát prořízneme (ne k okraji, jen uprostřed tvaru).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na pečicím papíře až je těsto jemně zlatavé.
  5. Ještě horké obalíme opatrně v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Andělská křídla nebo fánky, jak se tomuto cukroví také někdy říká, jsou oblíbené i v kuchyních jiných zemí, nejen u nás na Moravě. Například v Polsku jsou známé jako faworki, v Maďarku jako csörögefánk, v Chorvatsku mají kroštule, na Slovensku zase chrapně, v Itálii chiacchiere – v překladu to znamená klábosení, což je velmi výstižné, vezmeme-li v úvahu veselí, které je s oslavami všeobecně spjaté.