Pečená srnčí kýta na jalovci
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na 8 porcí:
1 kg vykostěné srnčí kýty
3 lžíce oleje
30 g másla
1 lžíce hladké mouky
2 cibule
1 větší mrkev
jalovčinky
vývar
citrónová šťáva
sůl
cca 100 ml jalovcové
Postup:
Očištěnou, odblaněnou a vykostěnou kýtu opečeme na oleji ze všech stran. Pak maso osolíme, přidáme k němu nakrájenou cibuli a mrkev, jalovčinky, podlijeme vývarem a pod poklicí zvolna dusíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme. Poté ji zalijeme jalovcovou, kterou zapálíme a necháme ji vyhořet. Tím se šťáva aromatizuje. Po vyhoření poprášíme moukou, podlijeme vývarem, dobře promícháme a chvilku povaříme. Hotovou šťávu přecedíme, ochutíme citrónovou šťávou a zjemníme kouskem másla.
Doporučená příloha: žemlový knedlík, opečené brambory, zavařené jeřabinky.
Poznámka: Povařenou šťávu můžeme také rozmixovat, když jsme z ní před tím odstranili jalovčinky.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.