Pár, který se bral před válkou, slavil platinovou svatbu

24. září 2010

Svatební kočár tažený dvěma koni, nevěsta v bleděmodrém kostýmu, ženich v tmavém obleku a klobouku, slavnostní přípitek a plné náměstí lidí, taková byla víkendová svatba manželů Havlíkových z Malých Svatoňovic na Trutnovsku. Nebylo by na ní nic neobvyklého, nebýt toho, že páru je celkem 182 let a slaví 70 let společného života, tedy platinovou svatbu. Když se brali, psal se rok 1935. Druhá světová válka byla na spadnutí, Německo přijetím norimberských zákonů legalizovalo pronásledování Židů, Československo začalo budovat jeden z nejdokonalejších obranných systémů v Evropě a uzavřelo spojeneckou smlouvu se Sovětským svazem. Island jako první země na světě legalizoval potraty. V USA byla uvedena na trh hra Monopoly a v Podkrkonoší se brali dva jednadvacetiletí lidé.

Uplynulo 70 let. Národy se ani v novém tisíciletí nevyrovnaly s dědictvím války, potraty jsou stále jablkem sváru odborníků a filozofů, československé opevnění je turistickou atrakcí a nad hrou Monopoly se setkávají přátelé dodnes. Havlíkovi vychovali tři syny a jejich jubileem, bez ohledu na jeho historický význam, žila celá obec.
"Paní to ohromně slušelo, ale hlavně, z obou vyzařuje ohromná spokojenost. Od nich bychom se měli všichni učit, jak pěstovat vzájemné soužití," řekla ČTK starostka Malých Svatoňovic Eva Hylmarová.
Anna a Stanislav Havlíkovi přišli do Svatoňovic z nedaleké Rtyně krátce po svatbě a prožili zde podstatnou část života. Mezi gratulanty byli vedle velké rodiny i horníci z dolu, v němž oslavenec podstatnou část života pracoval, vrstevníci z řad seniorů, které manželé ještě před několika lety bavili svou hrou na tahací harmoniku, ale i děti ze zdejších škol, sousedé a známí. První platinovou svatbu v obci si přece nemohl nikdo nechat ujít.
Na svůj věk svěží pár stále žije ve vlastním domku, do něhož mu pečovatelská služba vozí obědy. "Jsou obdivuhodní. Už má každý své neduhy úměrné věku, ale paní říká, že pořád dají dohromady jednoho samostatného člověka. Když má někdo nějaký problém, druhý jej podrží a zastoupí. Její manžel má teď třeba problémy se zrakem, je tedy jeho očima," dodala starostka.

Logo
Spustit audio