Pampeliška je zdravá od květu až po kořen

15. duben 2024

Možná o pampelišky jen okem zavadíte, nebo si vzpomente, jak jste si z nich dělali píšťalky a věnečky... Jsou i tací, co si myslí, že je dobrá tak maximálně pro králíky. Velký omyl. Tahle rostlinka dokáže léčit a napravovat neduhy v celém našem těle.

Botanický název pampelišky, smetánka lékařská, mluví sám za sebe. Pampeliškový sirup z květů má u nás dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako jsou chřipka a angína.

Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete od dubna až do října. Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků.

Pampeliška

Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Jak na to? Asi 400 omytých květů spařte litrem vroucí vody, přidejte nakrájený citrón a asi deset minut povařte. Nádobu uzavřete nebo zakryjte potravinovou fólií a nechte odstát do druhého dne. Potom přeceďte, oslaďte kilem krystalového cukru a svařte do hustoty sirupu. Nalijte do skleněné lahve se závitem.

Spustit audio

Související