Pampelišky jsou léčivé od kořene po květ. Využijte je pro jarní očistnou kúru

15. duben 2024

První jarní pampelišky ze zahrady nebo z louky určitě využijte. Mladé pampeliškové listy ještě neobsahují hořké „mléko“, a tak je můžeme přidat do jarních salátů nebo zeleninových polévek.

Pampeliškové listy jsou bohatým zdrojem vitamínu C, kyseliny křemičité, vitamínů A, D, některých vitamínů skupiny B, betakarotenu, draslíku, křemíku, vápníku i železa. Najdeme v nich také třísloviny, silice a další látky.

Čaj z pampeliškových lístku posílí ledviny a prokrví kloubní vazivo. Pomůže zbavit se akné a dalších kožních problémů.

Listy pampelišky jsou výborné i pro detoxikační kúru: po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže očistíte a nastartujete tělo, ale zásobíte ho i potřebnými vitaminy, dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti.

Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Uvařené brambory smíchejte s listy pampelišky, přidejte najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce. Dochuťte solí, pepřem a kapkou jablečného octa.

Spustit audio

Související