Památky v Plzeňském kraji se otevírají zdravotně postiženým

17. duben 2007

Služby zdravotně postiženým nabízí stále více hradů a zámků v Plzeňském kraji. Prohlídky ve znakové řeči pro neslyšící letos poprvé připravil Vodní hrad Švihov. Nabízejí je i v Nebílovech. Speciální texty mají připraveny na zámku v Horšovském Týně. Stejně tak na Kozlu, kde je navíc umístěna speciální expozice pro nevidomé. Památky se přizpůsobují i vozíčkářům.

Na Švihově je k dispozici tlumočník do znakové řeči. Věnuje se předem objednaným skupinkám 15 až 20 lidí, které současně provází. Překladatele zajistí i Nebílovy. V Horšovském Týně a na Kozlu zapůjčí neslyšícím speciální tištěné texty v českém jazyce.

Vozíčkář

V Horšovském Týně nebo v kladrubském klášteře mohou absolvovat téměř tři čtvrtě běžné prohlídky i vozíčkáři. Bezbariérový přístup do obou pater budovy konventu připravuje nyní klášter v Plasích. Peníze na speciální výtah se podařilo získat z peněz EU.

Zcela bez překážek je Kozel. Je uváděn i v on-line seznamu vybraných památek přístupných pro osoby se sníženou pohyblivostí. Bezbariérovost zde dokonce certifikoval specializovaný soudní znalec. I proto se Kozel stává oblíbeným cílem zájezdů paraplegiků. Průvodkyně připraví nájezdovou rampu na povel pokladní a vozíčkáři mohou projíždět zámeckými komnatami bez omezení. Bez problémů se dostanou i na toalety a do sálu, v němž se konají koncerty.

hrad Švihov

Správci památek dokážou připravit i speciální výklad pro návštěvníky s mentálním postižením. Přizpůsobí se jejich schopnostem vnímání a chápání. Prohlídka se zkrátí a výklad upraví. Na zámek například opakovaně zajíždějí mentálně postižení ze zařízení ze Zbůchu či z psychiatrické léčebny v Dobřanech.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio