Osvěta a prevence. Obojí nabízejí zdravotníci k Světovému dni hlasu

16. duben 2015

Dnešek je Světovým dnem hlasu a v mnoha nemocnicích si tak můžete nechat preventivně vyšetřit hlasivky. Hlasivkám přitom nejvíc škodí kouření, které výrazně zvyšuje riziko rakoviny hrtanu. Do ordinací ale přichází i lidé, kterým takhle závažné onemocnění zatím nehrozí, přesto mají s hlasem problémy.

Aleš Horák z Hradce Králové je právě na vyšetření na klinice ORL. Přišel kvůli tomu, že se jeho hlas prakticky během několika desítek minut výrazně zhoršil.

„Bylo to celkem náhlé. Šel jsem v práci na oběd, vrátil jsem se a začal chraptět," popisuje dvaačtyřicetiletý muž začátky svých problémů.

Nejprve si myslel, že jde o běžné nachlazení, problémy ale přetrvávaly několik týdnů.

„Pak už mě i rodina říkala, že se to táhne moc dlouho a že mám jít na vyšetření. A při něm lékaři zjistili, že mám na hlasivkách polyp."

Aleše Horáka tak čeká operace, kdy mu lékaři polyp odstraní. V budoucnu by neměl mít žádné trvalé následky.

Nezanedbat problémy

Podle lékaře kliniky ORL Jakuba Dršaty by na vyšetření s hlasivkami měl přijít každý, koho jakékoli problémy provází déle než tři týdny.

„Protože se může jednat většinou o záležitost, která je řešitelná a třeba ani nebolí. Na druhou stranu, i kdyby to bylo něco vážného, tak dnešní medicína je schopná pomoct naprosté většině lidí. Ovšem pokud přijdou a hlavně pokud přijdou včas."

Ideální přitom je vyhledat odborníka, ten se totiž zaměří přímo na vyšetření hlasivek.

„Protože tam se hlas tvoří. A to není možné provést v běžné ordinaci praktického lékaře, je potřeba navštívit specialistu."

Právě dnes přitom do ordinací ORL odborníků míří víc pacientů než jindy, lékaři totiž v rámci Světového dne hlasu nabízí preventivní vyšetření.

Do fakultní nemocnice v Hradci Králové mohou lidé přijít až do 14 hodin.

autoři: PLE , mkp
Spustit audio