Ořechy vlašské, lískové i mandle. Jsou nejenom chutné, ale také zdravé
Když naše babičky hledaly ve spíži nějakou pochutinu, zpravidla sáhly po sušeném ovoci nebo ořeších. Právě ořechy jsou nejenom chutné, ale také zdravé. Jsou dobré na srdce, snižují krevní tlak i škodlivý cholesterol a prospívají naší nervové soustavě.
Neměli byste na ně zapomínat, ani když chcete zhubnout. Spolehlivě zaženou chuť na něco dobrého. Na paměti ale mějte, že ani s ořechy se to nemá přehánět. A jaké ořechy se u nás konzumují nejčastěji? Mezi stálice patří ořechy vlašské, lískové i mandle. A do módy opět přicházejí téměř zapomenuté jedlé kaštany. Ty se v našich zemích jí už celá staletí. Můžete je vařit i péct. Věřte, že prospívají srdci i nervům.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.