Orangutan v zoo Dvůr Králové nad Labem napadl ošetřovatelku

24. září 2010

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku napadla samice orangutana bornejského ošetřovatelku. Pracovnice pavilonu lidoopů utrpěla pohmožděniny, kvůli kterým bude nejméně týden v pracovní neschopnosti. Případ vyšetřuje policie. Zvíře ošetřovatelku napadlo při úpravách v jednom z chovných boxů. Samice orangutana se k ní dostala z vedlejšího zimního výběhu, uvedl mluvčí trutnovské policie Petr Kopecký. Ženu ošetřili lékaři v místní nemocnici, kde musela zůstat na pozorování. Policie případ vyšetřuje, aby zjistila, zda nebyl porušen zákon. Ředitelka zoo Dana Holečková s odkazem na policejní vyšetřování bližší informace k okolnostem úrazu nesdělila. "Ošetřovatelka utrpěla pouze pohmožděniny a počítáme, že příští týden nastoupí do práce," uvedla.

Samice orangutana bornejského Donna, která ženu napadla, přišla do dvorské zahrady v roce 1991 ze zoo v Madridu. Protože byla odchycena ve volné přírodě jako velmi malá a od jednoho roku ji odchovávali lidé, získala některé téměř lidské návyky. "Je to náš nejchytřejší orangutan," potvrdila Holečková.
Svoji mazanost prokázala Donna už v minulosti, kdy se jí po šikovně poskládaných kmenech podařilo dvakrát uniknout z venkovního výběhu do areálu zahrady. Orangutany - v přírodě nejvíce ohrožené lidoopy - chová dvorská zoo od roku 1984.
Poslední tragický případ napadení ošetřovatele zvířetem se ve dvorské zoo stal v létě 2001, kdy nemocná slonice napadla čtyřiačtyřicetiletého ošetřovatele. Muž na následky těžkého zranění po převozu do nemocnice zemřel.

Logo
Spustit audio