Opravený depozitář i nová přístavba. Takový je záměr kraje v Gayerových kasárnách

12. listopad 2014

Královéhradecký kraj oživuje debatu o stavebních úpravách Gayerových kasáren, které má ve vlastnictví a které jsou zároveň součástí většího komplexu v centru krajské metropole v Hradci Králové. V historickém objektu by mělo dojít k rekonstrukci depozitáře, který využívá Muzeum východních Čech a měl by být přistavěn další objekt pro expozice přírodovědného muzea. Celkové náklady na rekonstrukci a přístavbu se odhadují na 200 milionů korun. Rada Královéhradeckého kraje se na svém jednání seznámila s investičním záměrem a vzala ho na vědomí.

"V krajské budově kasáren chceme provést rekonstrukci depozitáře Muzea východních Čech a před současnou historickou budovou kasáren přistavět část novou, která by byla využita pro další muzejní expozice," představuje investiční záměr náměstek hejtmana a radní pro kulturu Otakar Ruml. "Projekt proměny celého komplexu neustále komunikujeme s městem Hradec Králové. Z celého areálu patří kraji sice pouze budova Gayerových kasáren, ale chtěli bychom v této věci zaujmout s městem jednotný postoj," dodává náměstek Ruml.

Na společných jednáních se uvažuje i o variantě, že by kraj směnil svou budovu Gayerových kasáren za budovu Vrbenského kasáren, která je ve vlastnictví města.

"Výměna objektů by usnadnila práci především pracovníkům muzea. Vrbenského kasárna jsou v současné době prázdná a rekonstrukční práce by tam mohly začít bez předchozího stěhování muzejních sbírek, jako je tomu v případě Gayerových kasáren", říká Josef Dvořák, krajský radní, který má na starosti majetek kraje a investice. O případné směně objektů se bude teprve jednat.

Gayerova kasárna - vizualizace

Zmiňovaný investiční záměr Muzeum východních Čech vítá. "Rekonstrukce je pro další rozvoj muzea stěžejní a je velice důležité, aby proběhla," říká ředitelka Muzea východních Čech Naďa Machková Prajzová. "Jde nám především o bezpečné uložení sbírkových předmětů. Muzeum disponuje také velmi kvalitním přírodovědným oddělením a přírodovědnými sbírkami, pro jejichž prezentování veřejnosti by byla ideální právě nová přístavba k objektu," dodává ředitelka muzea.

V současném depozitáři muzea v Gayerových kasárnách pracuje asi 30 zaměstnanců Muzea východních Čech a nachází se zde asi tři miliony muzejních předmětů.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio