Opočno uctí rodáka Františka Kupku

24. září 2010

Malíř Fratišek Kupka (1871-1957), světová osobnost a průkopník moderního abstraktního umění, se narodil jako nejstarší z pěti dětí notářského úředníka v Opočně a dětství prožil v nedaleké Dobrušce. Jeho osobnost i dílo uctí výstava Pocta Františku Kupkovi, která v opočenském letohrádku začne 16. září. Pořádá ji občanské sdružení Abakus a majitelka panství Kristina Colloredo - Mansfeldová, která v malířově rodném domě žije. Návštěvníci první den výstavy z projektu Rodný kraj Františka Kupky uvidí originály maleb Člověk a Země.

"Jde o mimořádnou výstavu, která dokumentuje význam Kupkova díla i současnou propagaci jeho jména ve světě, jak ji prezentují pražský galerista Zdeněk Sklenář a Jiří Lammel. Oba jsou majiteli stodílného konvolutu Kupkových tušových maleb Člověk a Země, který autor vytvořil v letech 1904 až 1907 jako obrazový doprovod stejnojmenné zeměpisné knihy. Tento ojedinělý soubor pochází z proslulé sbírky mecenáše a sběratele Jindřicha Waldese. Kolekce byla s ohromným úspěchem vystavována v červenci 2005 v Národním muzeu umění Číny v Pekingu a v březnu 2006 v Kambodži u příležitosti 50 let česko-khmérského přátelství, s nímž byla spojena slavnostní ceremonie za účasti kambodžského krále Norodoma Sihamoniho. V květnu a červnu letošního roku byl soubor představen také v Queen's Gallery v Bangkoku jako součást oslav 60. výročí korunovace thajského krále Ramy IX.," říká Jiří Králíček ze sdružení Abakus a dodává, že součástí prezentace Kupkova díla ve světě je i bibliofilské vydání jeho souboru Člověk a Země.
"V září se umělcova kolekce představí v Národní galerii v Ulánbátaru u příležitosti oslav 800. výročí narození Čingischána a nezávislosti Mongolska. Kupkovy výstavy se připravují i v Malajsii nebo Japonsku. Jméno opočenského rodáka se díky této iniciativě stává světovým pojmem, zvláště v oblastech mimo evropskou kulturní sféru. Kupka, považovaný za jednoho z průkopníků světového abstraktního umění, konečně dochází uznání i za svou předabstraktní tvorbu," dodává Králíček.
Významný český malíř a grafik, který vycházel z kubismu - orfismu, odešel roku 1895 do Francie, kde pracoval jako ilustrátor, kreslíř a karikaturista. Většinu svého života strávil v Paříži a zemřel v Puteaux 24. června 1957.

Spustit audio