Okolo Březové na Sokolovsku se rozšíří běžkařské trasy

23. listopad 2006

Meteorologové sice říkají, že dříve než na Mikuláše sněžit nezačne, ale příznivci běžeckého lyžování už nyní začínají plánovat nové trasy. Po loňské úspěšné premiéře se mezi střediska zimních sportů zařadila i Březová na Sokolovsku. Vybudované trasy v okolí města chce radnice ve spolupráci s dalšími obcemi rozšířit až ke Krásnu.

Zatímco stávající trasy v celkové délce asi 30 kilometrů vedou v několika okruzích mezi Březovou, Lobzy a sahají nejdále k Podstrání, nové trasy by měly zamířit hlouběji do Slavkovského lesa a dovést lyžaře až ke Krásnu. S trasami už dala souhlas i Chráněná krajinná oblast Slavkovský les.

Na běžkách

Už od října radnice jedná s obcemi a firmami, přes jejichž pozemky běžecké stopy vedou. Zejména od obcí by Březová chtěla získat finanční příspěvek na údržbu tras. Dobré zkušenosti má v tomto ohledu s nedalekým Sokolovem, odkud vyráží do Slavkovského lesa nejvíce lyžařů. Společně se spojili a zakoupili sněžný skútr, kterým během zimní sezóny stopy protahují. Celkem stojí úprava tras za celou zimu okolo 100 tisíc korun.

Březová chce jednat i s Karlovarským krajem o vytvoření nového grantového fondu, který by přispíval obcím na vybudování a údržbu podobných tras, jako jsou kolem Březové. Během minulé zimy se ukázalo, že je mezi lidmi o ně ohromný zájem a to především proto, že na rozdíl od běžeckých tras v Krušných horách jsou rychle dostupné městskou hromadnou dopravou ze Sokolova i okolních měst. Dlouhodobým cílem březovské radnice je vybudovat síť lyžařských tratí, které by protkaly Slavkovský les od Březové až po Mariánské Lázně.

Lyžařská cesta
autoři: ČTK , Jiří Brechličuk
Spustit audio