ODS se v Trutnově dohodla na koalici s VPM, SNK ED a SZ

23. září 2010

Na vedení trutnovské radnice se budou podílet kromě vítězných občanských demokratů také Volba pro město (VPM), SNK ED a Strana zelených. Kromě zelených tato uskupení spolupracovala ve vedení města také v minulém volebním období. V opozici skončí ČSSD a KSČM. Nová koalice bude mít v třiatřicetičlenném zastupitelstvu většinu čtyřiadvaceti křesel, řekl ČTK Ivan Adamec (ODS), který bude na pátečním ustavujícím zastupitelstvu obhajovat funkci starosty.

"Volba pro město a SNK ED získají podle dohody posty místostarostů. V jedenáctičlenné radě města bude mít většinu šesti hlasů ODS, VPM obsadí tři místa radních, po jednom křesle budou mít v radě SNK ED a Strana zelených," řekl Adamec. Strany se shodly například na výstavbě nového kulturního a kongresového centra, rozvoji infrastruktury, budování nové průmyslové zóny či dobudování sportovního areálu.
ODS v Trutnově ve volbách získala 39,13 procenta hlasů, což jí přineslo 14 mandátů. Kandidátky ČSSD a VPM získaly po pěti mandátech. Čtyři křesla v zastupitelstvu budou mít komunisté, tři zástupci SNK ED a dvě Strana zelených. Celkem přišlo k volebním urnám v Trutnově 37,51 procenta voličů.
Před čtyřmi roky hlasovalo v Trutnově 36,22 procenta voličů. Také tehdy ve volbách zvítězila ODS. Druhá byla ČSSD, kterou následovala VPM, Sdružení nezávislých a KSČM. V Trutnově v roce 2002 kandidovalo deset subjektů, letos voliči mohli vybírat z devíti kandidátek.

Starostou Chlumce nad Cidlinou se potřetí stal lidovec Uchytil
Starostou Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku se na středečním zasedání zastupitelstva stal potřetí za sebou Miroslav Uchytil z KDU-ČSL. Uchytil, který je známý bojem za dokončení dálnice do Hradce Králové a za vytlačení kamionů z města, bude vládnout v koalici s ODS. ČTK to řekl Uchytil.
Lidovci v Chlumci nad Cidlinou získali v jednadvacetičlenném zastupitelstvu evět křesel. Druhá skončila se sedmi mandáty ODS, jejíž kandidát Otakar Kuchař se stal místostarostou. V radě města bude mít KDU-ČSL čtyři zástupce a ODS dva. Mimo radu zůstali ČSSD a KSČM.
Prioritou chlumecké radnice v nadcházejícím volebním období bude vybudování nové silnice do průmyslové zóny za 28 milionů korun. Cesta odvede dopravu do zóny mimo obydlené části města. "Hodláme také vybudovat nový dům dětí a mládeže a rozhodnout o budoucnosti již nevyhovujícího koupaliště," řekl Uchytil.
Uchytilovi lidovci získali ve volbách v Chlumci téměř 40 procent hlasů. "V rámci KDU-ČSL šlo o jeden z nejlepších výsledků mezi městy v republice," řekl ČTK mluvčí krajských lidovců Tomáš Zdechovský.

Spustit audio