Odchov marabu afrického v ZOO Dvůr Králové nad Labem

25. září 2010

4. února 2004 se v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem vylíhlo mládě marabu afrického, které je již 10. vylíhlým mládětem v ZOO Dvůr Králové, z toho zatím 8 se podařilo úspěšně odchovat. Mládě je umístěno v odchovně v pavilónu Ptačí svět, kde jej mohou návštěvníci pozorovat. Je krmeno rybami a drobnými hlodavci, potrava je mu uměle natravována. Dospělí ptáci mezitím snesli náhradní snůšku, uvidíme zda nějaké vejce bude oplozené a jak budou schopni se o potomstvo starat. Odchov těchto velkých čápů je nesnadný především pro obtížné sestavování chovných párů a problémy se synchronizací hnízdních projevů obou partnerů.

Sestavení páru ve Dvoře Králové nad Labem trvalo tři roky. První rok byli oba ptáci umístěni do společné voliéry, samička před svým partnerem stále prchala. Následující rok se zdržovali na hnízdní podložce ale stavěli jen ledabyle. Tuto zimní sezónu trávili marabu opět společně na hnízdě, první vejce však samice snesla mimo hnízdo na zem. Až následující snůška byla ve hnízdě. Vejce jsme odebrali a sledovali jsme průběh hnízdění, zda bude možno vejce před líhnutím vrátit pod rodiče. Za několik dnů podkladky vyházeli a přerušili hnízdění. Z vajíček v líhni bylo jedno oplozené a z něj se 4. února vylíhlo mládě.
Rod marabu (Leptoptilos) žije ve třech druzích v Africe a tropické Asii. Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus) obývá řídce zalesněné prostory africké stepi jižně od Sahary. Živí se především drobnými obratlovci ale také mršinami a zbytky v okolí lidských sídel. Hnízdí v koloniích, obvykle na stromech a skalních římsách, v poslední době stále častěji i na domech. Hnízdo obsazuje samec a láká samici, po spárování se oba ptáci ozývají pískáním a intenzivně klapou zobákem. Hnízdo staví samice, samec přináší hnízdní materiál. Snáší 2-4 bílá vejce, na nichž se oba ptáci střídají v sezení. Mláďata se líhnou po 30 dnech a hnízdo opouštějí ve stáří 3 měsíců. Marabu africký je nejběžnějším druhem rodu chovaným v zajetí, na celém světě je chováno téměř 350 kusů. Problematický je však odchov, kterého dosáhlo zatím jen necelé dvě desítky zoologických zahrad na světě. ZOO ve Dvoře králové nad Labem chová marabu africké již mnoho let a jsou neodmyslitelnou součástí výběhů velkých afrických kopytníků.

Logo
Spustit audio