Ochranářům v Orlických horách vadí cyklisté, ničí lesy

24. září 2010

Ochranářům v Orlických horách vadí nápor stovek cyklistů, které do hor vozí speciální autobusové linky. Provoz cyklistů podle ekologů podporuje erozi a narušování kořenových systémů, pro zvířata znamená neustálý hluk a neklid. Cyklisté také na horách nemají zázemí a hory znečišťují odpadky. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj. Provoz cyklobusů skončí 28. října.

"Na konečné cyklobusů nemají turisté žádné zázemí, a tak za hromadné WC musí například posloužit les na Šerlichu," řekl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory Jan Mocek. Podle ochránců přírody by se na vrcholy hor nevydaly bez cyklobusů plné dvě třetiny současných návštěvníků.
Poznávání je podle ochránců u řady cyklistů druhořadé, protože chtějí pouze sjíždět terény a podávat výkony. Neukáznění jezdci také míří i mimo značené cesty nebo do nejcennější lokality hor zvané Bukačka, kam mají vjezd zakázaný.
Předsedkyně dobrovolného svazku obcí Region Orlické hory Václava Domšová připouští, že zázemí pro turisty na horách chybí. "Zatím na to nemáme peníze. Jde o odpadkové koše, toalety, lavičky a odpočinková místa. Celkově mám ale z cyklobusů radost, povedlo se nám dostat do hor hodně lidí," řekla Domšová.
Letos jezdily cyklobusy na deseti linkách tří dopravců. Horské obce na ně získaly z krajského grantu a příspěvků měst a obcí téměř 900.000 korun, kraj doplácí autobusovým firmám ztrátu z provozu do částky 28 korun na kilometr. Letos dosahuje průměrná tržba 9,20 na kilometr. Ztráta vzniká tím, že dolů jezdí cyklobusy většinou prázdné.

Spustit audio