Oceněných dárců krve na Hradecku mírně přibylo

22. září 2010

Počet oceněných bezpříspěvkových dárců krve se v roce 2008 mírně zvýšil. Ukazují to údaje Oblastního spolku Českého červeného kříže Hradec Králové. "Zaznamenali jsme meziroční nárůst o 7 oceněných dárců a dorovnali ztrátu z prvního pololetí. Je to sice dobře, ale rozhodně nás to příliš netěší. Dárců je stále málo," komentoval statistiku předseda hradeckého Červeného kříže Lukáš Pochylý. Celkem v roce 2008 Červený kříž na Hradecku ocenil medailemi profesora Jana Janského 674 mnohonásobné bezplatné dárce krve a jejích složek. Více bylo jen oceněných za 80 odběrů, tedy tak zvaných Zlatých křížů III. stupně. U ostatních kategorií za 10, 20 a 40 odběrů byl spíše pokles.

"V praxi to znamená, že je více dlouhodobých dárců, ale méně těch nových," vysvětlil Lukáš Pochylý. Tento stav se Červený kříž i transfuzní stanice snaží dlouhodobě zvrátit. "Neustále se snažíme oslovovat především mladé lidi, aby se stali bezplatnými dárci krve. Jinak za pár let nebude koho zvát na odběry," varuje ředitel Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže Hradec Králové Karel Žabka. "I díky kampani, kterou podpořil Královéhradecký kraj, se nám podařilo získat v loňském roce víc prvodárců, celkem 780. Každoročně bychom si ale přáli tak 2 000 nových dárců," dodal Karel Žabka.
Český červený kříž je celosvětově garantem bezplatného dárcovství krve a jejích složek. V České republice uděluje mnohonásobným dárcům 6 druhů vyznamenání. Za 10, 20 a 40 odběrů jsou to bronzová, stříbrná a zlatá medaile prof. MUDr. Jana Janského a za 80, 120 a 160 bezpříspěvkových odběrů jsou to pak takzvané Zlaté kříže třetího, druhého a prvního stupně. V Královéhradeckém kraji se každoročně jedná přibližně o 2 000 oceněných.

Spustit audio