Ocenění pro brigádního generála Miroslava Štanderu

22. září 2010

Program Svatováclavských slavností 2008 v Dobrušce, které proběhnou ve dnech 26.9. - 28.9., je velmi pestrý a nabitý událostmi. Jednou z nejslavnostnějších bude udělení čestného občanství města brigádnímu generálovi Miroslavu Štanderovi, členu Royal Air Force (RAF) - vojenského letectva britských královských ozbrojených sil. Svoji kariéru letce v období II. světové války zahájil v RAF jako denní stíhač na strojích Hurricane a Spitfire, později byl přeřazen k nočním stíhačům a létal na strojích Beaufighter a Mosquito. Slavnostní akt proběhne v sobotu 27.9. v 10 hodin v reprezentačních prostorách renesanční radnice. Starosta Dobrušky Petr Tojnar předá generálu Miroslavu Štanderovi symbolický klíč od města a plaketu stvrzující čestné občanství města Dobrušky.

Miroslav Štandera se sice narodil v Praze, ale kořeny má právě v Dobrušce. Byl nejstarším ze čtyř dětí dobrušského provazníka a muzikanta Václava Štandery a od dětství cvičil ve zdejším Sokole. Po absolvování základního vzdělání se učil sazečem, ale velmi brzy si za svůj životní osud zvolil létání.
Za zásluhy v bojích během II. světové války byl generál Miroslav Štandera vyznamenám mnoha našimi i zahraničními řády. V roce 2006 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka, jedno z našich nejvyšších vyznamenání.

Spustit audio