Ocenění Jiřího Vyšohlída

22. září 2010

Cenu za tvorbu pro dětské diváky včera převzal v Praze herec, režisér a hudební skladatel Jiří Vyšohlíd. Už třicet let je členem uměleckého souboru Loutkového divadla Drak Hradec Králové. Jiří Vyšohlíd je doslova univerzálním divadelníkem. Vystudovaný loutkoherec se objevuje na jevišti Draku v řadě rolí, pod některými inscenacemi je podepsán jako autor a režisér, pro mnohé vytvořil nebo upravil hudbu. Je nenapodobitelný v tom, jak dokáže využít tóny i hudební nástroje jako zvuky dokreslující atmosféru, například v Carmen. Své kolegy v divadle učí hrát na hudební nástroje a hlavně pro dětského diváka hledá nové a nové formy vyjádření dětského světa. Neuchyluje se k moralitám a přitom v jeho autorských inscenacích jsou morální hodnoty přítomné, což ostatně platí pro celý program Loutkového divadla Drak.

Jiřímu Vyšohlídovi předali cenu za tvorbu pro dětské diváky zástupci Mezinárodní organizace pro děti a mládež před představením Tajný deník Adriana Molea.
"Stejně si myslím, že největší odměnou je radost dětí v hledišti. To je totiž publikum, které je přirozené, nezná faleš a konvence. Je upřímné a netleská jen proto, aby se zavděčilo," uvedl Jiří Vyšohlíd.
"Samozřejmě, že se děti mění, ale základní vlastnosti lidí jako takových zůstávají neměnné. Jsou jen obklopení jinými věcmi, mají kolem sebe počítače a spoustu informací, ale v jádru se vyvíjejí stejně," uvedl. Jeho krédem je, aby představení především bavila samotné herce - a pak i diváky. "Přitom je v naší branži spousta kšeftařů, kteří hrají pro děti ve školkách a dělají to jen pro peníze," dodal Vyšohlíd.

Spustit audio