Obyvatelé obcí na Chlumecku protestují proti hluku z továrny

24. září 2010

Více než stovka obyvatel obcí Lučice, Pamětník a Štít nedaleko Chlumce nad Cidlinou na Hradecku podepsala petici, ve které kritizují hluk a otřesy půdy, které způsobuje provoz v továrně firmy Best. Ta vyrábí zámkovou dlažbu a další betonové prvky. Informují o tom ve svém dnešním vydání Hradecké noviny. Obyvatelé obcí po radnici požadují vybudování protihlukových zábran okolo areálu firmy, snížení průjezdu kamionů a vybudování cyklostezky mezi obcemi a Chlumcem nad Cidlinou. "Navíc požadujeme kompenzace pro obce, které utrpěly ztrátu vlivem snížení tržní hodnoty nemovitostí a atraktivnosti pro turistiku, což omezuje i možnost podnikání," stojí v petici.

Signatáři protestní petice také požadují, aby další aktivity firmy město konzultovalo s obyvateli obcí.
Vedení chlumecké radnice však tvrdí, že petice je neplatná, protože její náležitosti neodpovídají zákonu. Radnice navíc nechala zpracovat tři měření hluku, které však překroční norem neprokázaly. "Rozdíl mezi měřeními za provozu firmy a při vypnutých strojích byl pouhý jeden decibel. Hluk nepochází z areálu společnosti, ale ze silnice na Prahu, která je vzdálená několik kilometrů," řekl listu starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.
Odborníci například v obci Štíty naměřili 31 decibelů, norma je přitom o devět decibelů vyšší. "Lidé by se ale měli chovat méně nesnášenlivě. Jinak by se Chlumec brzy stal bezvýznamnou vesnicí, kde neseženete práci," uvedl Uchytil s tím, že radnice již připravuje na výstavbu požadované cyklostezky mezi Chlumcem a obcemi.

Logo
Spustit audio