Obchvatu Hronova by měly ustoupit domy, lidé nesouhlasí

24. září 2010

Lidé v Hronově na Náchodsku nesouhlasí s variantou obchvatu města, kterou prosazuje místní radnice. Obchvatu by totiž měl ustoupit park, některé domy a zřejmě i husitský kostel. Obchvat má ulehčit centru města, přes které vede jediný silniční tah z Náchoda do Broumovského výběžku. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Hradecký kraj. Není to obchvat, je to provizorium, další souběžná silnice přes Hronov, říkají Karel a Marcela Zilvarovi, jejichž dům by měl být kvůli výstavbě obchvatu zbořen. Průjezd Hronovem má vést částí města mezi řekou a železnicí.

Starostka Hronova Hana Nedvědová tvrdí, že město se od počátku 90. let rozhoduje mezi malou, střední a velkou variantou obchvatu. "Malý obchvat je posunutím dopravy jen o jednu ulici. Velký spočívá v přemostění Zbečnického údolí. Je to záležitost k Hronovu šetrná, ale kvůli finančním prostředkům absolutně nerealizovatelná," uvedla starostka. Město se proto rozhodlo pro střední variantu.
"To, co nazývají středním obchvatem, je v podstatě průtah městem. Dojde tak k přenesení dopravní zátěže na stovky obyvatel jiné části města, k rozdělení města a k omezení spojení mezi jeho částmi," tvrdí obyvatel Hronova Petr Ducháč. Starostka však věří, že do půl roku město návrh územního plánu schválí. Dokončení výstavby obchvatu předpokládá nejdříve za pět až sedm let.

Logo
Spustit audio