Obchvat České Skalice bude hotový nejdříve za rok

24. září 2010

Obchvat České Skalice na Náchodsku, po kterém již osm měsíců měla jezdit auta, bude hotový nejdříve za rok. V cestě šest kilometrů dlouhé silnice za 800 milionů korun stojí dosud nevykoupený pozemek soukromých majitelů. Ředitelství silnic a dálnic teď hledá provizorní řešení, jak auta na téměř hotový obchvat přivést. Majitelé pozemku, na němž je sběrna surovin, považují částky nabízené za pozemek za nízké a vše směřuje k vyvlastnění. Vina leží na státních úřednících, kteří stavbu povolili bez náležité přípravy.

Zprovoznění dvou krajních úseků obchvatu plánují silničáři od října. V příštím roce chtějí kolem sběrných surovin postavit jakýsi obchvat obchvatu dlouhý 330 metrů. Tím by se doprava spornému pozemku vyhnula až do doby, než stát pozemky vyvlastní.
Provizorní řešení stavbu prodraží o několik milionů korun.
"Provizorní komunikace by měla vést soutěskou mezi tratí a provozovnou sběrných surovin. Náklady na stavbu by činily asi 5,5 milionu korun," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Hoření.
Potíže s pozemky se táhnou už řadu let. Vlastníci manželé Jirouškovi už dostali od státu tři nabídky s cenou podle znaleckých posudků, vždy kolem pěti až šesti milionů korun. Kvůli zachování podniku však žádali zhruba pětinásobek, případně vybudování náhradního provozu. Obojí Ředitelství silnic a dálnic s odůvodněním, že mu to nedovoluje zákon, odmítlo. Vyvlastňovací řízení kvůli veřejnému zájmu stavby dosud běží, nyní úředníci čekají na nový znalecký posudek o výši náhrady. Ten už se bude muset řídit nálezy Evropského soudu o spravedlivém vyrovnání, což starší české předpisy neumožňovaly.

Spustit audio