Občané Zálezlic budou při volbách vybírat ze dvou kandidátek

27. březen 2003

Zálezlice na Mělnicku, které loni drtivě zasáhly povodně, se připravují na sobotní dodatečné volby. Místní lidé se rozcházejí v názoru na to, jak řešit problémy v obci. Poprvé v historii zde proto sestavili dvě kandidátky nezávislých. Řekl to bývalý starosta a nyní státem pověřený úředník Josef Šulc.

V Zálezlicích jako jediné obci na Mělnicku se loni v řádném termínu komunální volby vůbec nekonaly. Zájemci o místa na radnici na poslední chvíli stáhli svoji kandidátku, protože chtěli přenechat práci na obnově vesnice po povodni těm zkušenějším. Situace v obci se mezitím změnila a v sobotních volbách se o přízeň voličů budou ucházet dvě seskupení.

V čele devítičlenné kandidátky se čtyřmi muži a pěti ženami je právě bývalý starosta Šulc. Druhé uskupení nezávislých je pětičlenné, vede ho úřednice Antonie Justychová. Toto uskupení představuje jakousi opozici současnému vedení úřadu.

Podle Šulce skutečně mezi částí obyvatel panuje nespokojenost. Kritici podle něj soudí, že by lépe věděli, jak naložit s penězi, které má obec k dispozici. "Přihlásili se a jsou plní nadějí, ale nevědí vůbec, do čeho jdou," míní Šulc. Podle jeho názoru je ovšem prioritou pro obě volební uskupení obnova obce po povodních. Jako první musí přijít na řadu oprava a vybudování rozvodů vody, plynu a kanalizace, později by se mělo dostat i na poničené komunikace. Po povodních bylo v obci zdemolováno 60 domů a dalších asi pět desítek hospodářských budov a dalších objektů. Obec odhaduje škody asi na 100 milionů korun. Pohroma vážně poškodila nejen Zálezlice, ale i přidružené Kozárovice. V obou obcích dnes žije celkem asi 350 lidí.

Spustit audio