O víkendu vstoupili na křížovou cestu u Kuksu první návštěvníci

22. září 2010

Novodobá křížová cesta, kterou tvoří cyklus patnácti pískovcových soch rozmístěných ve volné přírodě u Nového lesa nedaleko obce Stanovice poblíž Kuksu, se v sobotu 4. října otevřela veřejnosti. Vznik a zpřístupnění patnácti sochařských zastavení je prvním krokem k oživení barokního komplexu Kuks, které připravuje Královéhradecký kraj. Sochy pro tento projekt, který nese název Příběh naděje a utrpení člověka, vytvořilo patnáct předních českých sochařů tří generací z hořického pískovce. Ztvárnit v blízkosti Kuksu novodobou křížovou cestu volně inspirovanou Kalvárií žirečských jezuitů a hraběte Františka Antonína Šporka se před čtyřmi lety rozhodl sochař Vladimír Preclík.

"Odvahu pustit se do tak velkého úkolu mi dodal pan biskup Dominik Duka. Příběh utrpení a nadějí člověka je vlastně příběhem současného člověka. On totiž každý z nás si v sobě nese svým životem vlastní křížovou cestu - a bez naděje se nikdo z nás neobejde," popsal své rozhodnutí před časem Vladimír Preclík.
Vznik uměleckého cyklu finančně podpořil Královéhradecký kraj: krajští zastupitelé postupně uvolnili na tyto účely půldruhého milionu korun. "Jsem si jist, že tato podpora vychází mimo jiné z vědomí, že je dobré, ba nutné uvědomovat si křesťanské kořeny a křesťanské hodnoty naší západoevropské civilizace. Je symbolické, že slavnostní uvedení Příběhu utrpení a nadějí člověka se uskuteční právě v těchto dnech, kdy hlavní partneři projektu revitalizace Kuksu podepsali smlouvu zaručující její uskutečnění. Jsem přesvědčen, že cyklus patnácti sochařských zastavení zůstane citlivou stopou dnešního člověka v této úžasné krajině, která odnepaměti vybízí k meditaci, ale i k přemýšlivému dialogu s uměním," řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.
Myšlenku vytvořit legendární téma křížové cesty neliturgicky, jako metaforu putování člověka 21. stoletím, podpořili vedle královéhradeckého hejtmana také přední znalci umění - profesoři Pavel Preiss a Mojmír Horyna. Po náhlém odchodu Vladimíra Preclíka přijal záštitu nad nedokončeným projektem ministr kultury Václav Jehlička.
Se závěrečnými pracemi se bude moci veřejnost seznámit prostřednictvím filmového záznamu režiséra a dokumentaristy Pavla Štingla.

Sochařský cyklus Příběh nadějí a utrpení člověka tvoří:
( názvy jednotlivých plastik a jejich autoři)
Daniel Klose /Zvěstování/, Stanislav Hanzík /Rouška Veroniky/, Vojtěch Adamec /Zázrak nanebevstoupení/, Ellen Jilemnická /Trnová koruna/, Vladimír Preclík /Katedrála prosby/, Jan Koblasa /Svatá rodina/, Ivan Jilemnický /Světlo v temnotách/, Jan Hendrych /Vykoupení/, Marius Kotrba //Pieta/, Václav Fiala /Slza/, Čestmír Mudruňka /Krajina kříže/, Michal Šarše /Hledač/, Jiří Marek /Lásky bolest/, Jaromíra Němcová /Brána naděje/, Jiří Kačer /Obelisk/

Spustit audio