O větrné elektrárně ČEZ v Novém Hrádku rozhodne referendum

24. září 2010

O stavbě nové větrné elektrárny společnosti ČEZ v Novém Hrádku na Náchodsku rozhodne referendum místních občanů. Část obyvatel větrníky v obci nechce. Zastupitelstvo obce zatím souhlas ke stavbě nedalo. Na Novém Hrádku již větrná farma o čtyřech větrnících stojí, ale nepracuje. Energetici ji chtějí nahradit novým zařízením. "Bylo by nevhodné, aby zastupitelstvo dalo nějaký, byť předběžný souhlas se stavbou," řekl starosta Nového Hrádku Vladimír Říha. Špatná zkušenost s větrníky rozděluje lidi ve vsi už řadu let.

Větrníky měly fungovat původně už v roce 1995, ale soukromý vlastník místo slibované dánské technologie použil české prototypy, které nesplňovaly hygienické normy. Nadměrným hlukem z 32 metrů vysokých větrníků, které od prvních obydlí dělí jen 200 metrů, trpěli lidé i ve vzdálenějších místech.
Nefungující elektrárnu nyní vlastní společnost ČEZ, která ji hodlá letos nebo příští rok demontovat a odvézt. Nově by měly elektrárnu tvořit dva větrníky o výšce 85 metrů, průměru rotoru 70 metrů a o výkonu 2000 kilowatt.
Energetici slibují, že problém s hlukem nehrozí. "Zvolili jsme nejmodernější bezpřevodovkovou větrnou elektrárnu německé výroby, u níž, kdyby hrozilo překročení hlukových limitů, lze snížit výkon," řekl Tomáš Szkandera ze společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.
Když obec stavbu podpoří, získá ročně od firmy do rozpočtu 160.000 korun. ČEZ také prostřednictvím své nadace věnoval Novému Hrádku 650.000 korun na opravu školy.

Spustit audio