O hrnec smíchu bude v Novém Městě soutěžit 12 komedií

24. září 2010

Celkem 12 televizních a filmových komedií bude v Novém Městě nad Metují na Náchodsku usilovat o cenu diváků a filmové poroty na 28. ročníku festivalu české komedie Novoměstský hrnec smíchu. Přehlídka, která se uskuteční od 23. do 30. září, nabídne kromě snímků známých z kin také několik předpremiér, řekla ČTK ředitelka novoměstského městského klubu Ilona Daňková. Předpremiéra snímku Jiřího Chlumského Prachy dělaj člověka bude součástí slavnostního zahájení festivalu, druhou předpremiérou bude snímek Mezi námi přáteli.

V soutěžním klání se utkají například filmové komedie Kráska v nesnázích, Účastníci zájezdu, Experti, Rafťáci či Panic je na nic a další, do souboje se pustí také televizní komedie Učitelky s praxí či Manželé roku.
O vítězi Novoměstského hrnce smíchu rozhodují tradičně diváci délkou svého smíchu během projekcí, odborná porota během festivalu uděluje ocenění Zlatý Prim a několik dalších cen. Součástí doprovodného programu festivalu bude 23. září zábavné odpoledne, koncerty, výstava fotografií Herberta Slavíka, Jakuba Ludvíka, kreseb karikaturisty Štěpána Mareše či výstava amatérských fotografií Doušek smíchu. Na sobotu 30. září organizátoři připravují tenisový turnaj osobností, kterého se zúčastní prezident festivalu Pavel Zedníček a jeho hosté a přátelé.
V roce 2005 získal v Novém Městě nad Metují ocenění Zlatý Prim za filmovou komedii snímek Skřítek Tomáše Vorla, za televizní komedii Hop nebo trop. Diváckou cenu, Novoměstský hrnec smíchu, vybojoval Román pro ženy režiséra Filipa Renče. U snímku se diváci v sále novoměstského kina smáli téměř čtvrtinu promítací doby. Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy získal čestné uznání film Adéla ještě nevečeřela.

Spustit audio