Nový pivovar v Hradci Králové se stal stavbou roku

11. květen 2011

Stavbou roku se v celostátní stejnojmenné soutěži stalo Regiocentrum Nový pivovar v Hradci Králové. Spolu s ním prestižní titul obdržely ještě další čtyři stavby - hotel Park Holiday v Praze, Moravský zemský archiv v Brně, most přes řeku Odru a přes Antošovické jezero na dálnici D47 a obytný komplex v Horních Počernicích v Praze. Administrativní centrum Královéhradeckého kraje získalo také cenu veřejnosti, když tato stavba obdržela přes 18 tisíc hlasů. Ceny v soutěži organizátoři předali vítězům v Betlémské kapli v Praze při příležitosti Dnů stavitelství a architektury. Stavba roku je každoročně udělována pěti stavbám bez rozlišení pořadí.

Do soutěže mohla být přihlášena jakákoli stavba na území České republiky, která byla dokončena a uvedena do provozu od června loňského roku do konce letošního května. Soutěž Stavba roku organizuje Nadace ABF, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, ministerstvo průmyslu a obchodu a časopis Stavitel společnosti Economia. Organizátoři letos vybírali nominace z více než šesti desítek staveb v České republice.
Kromě ocenění stavba roku zvítězil hradecký Nový pivovar i v hlasování veřejnosti na internetu. Lidé mu jako stavbě, která je nejvíc zaujala, poslali více než 18 tisíc hlasů. S velkým odstupem se za Novým pivovarem umístilo ve veřejné soutěži pražské metro na trase Ládví - Letňany a nový fotbalový stadion SK Slavia Praha. Loni v hlasování veřejnosti zvítězilo letiště Brno, které získalo zhruba dvacet tisíc hlasů.
"Soutěž Stavba roku jen především v rukou odborníků - architektů. Mě jako laika nejvíce těší, že v této soutěži uspěla v očích veřejnosti. Té by měl oživený pivovar sloužit především," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.
Titul Stavba roku udělili letos odborníci už pošestnácté. Do Hradce Králové už putovalo několik těchto ocenění. Například v roce 2005 získal titul Stavba roku pavilon interních oborů hradecké fakultní nemocnice, v roce 2002 zase porota ocenila regeneraci panelového domu v hradecké Gagarinově ulici a Domov důchodců na Novém Hradci Králové. V roce 1998 získala ocenění nová budova Univerzity Hradec Králové a tři roky před tím privátní chirurgické centrum Sanus. Další informace je možné najít na internetových stránkách www.stavbaroku.cz.

Regiocentrum Nový pivovar v Hradci Králové

Regiocentrum Nový pivovar v Hradci Králové

Regiocentrum Nový pivovar v Hradci Králové
Spustit audio