Nový pivovar boduje v celostátní soutěži o stavbu roku

22. září 2010

Velkému zájmu se v hlasování na internetu těší stavba Regiocentra Nový pivovar v Hradci Králové a má velkou šanci na získání ceny veřejnosti v rámci celostátní soutěže o Stavbu roku 2008. Daleko za sebou například nechává i nový fotbalový svatostánek pražské Slavie v Edenu. Sídlo Královéhradeckého kraje se letos probojovalo mezi patnáct architektonicky nejzajímavějších staveb z celé republiky. Ceny v této soutěži budou slavnostně předány v pondělí 20. října v Betlémské kapli v Praze při příležitosti Dnů stavitelství a architektury. Titul Stavba roku udělí letos odborníci už pošestnácté. Do Hradce Králové už putovalo několik těchto ocenění. V roce 2005 získal titul Stavba roku pavilon interních oborů hradecké fakultní nemocnice, v roce 2002 porota ocenila regeneraci panelového domu v hradecké Gagarinově ulici a Domov důchodců na Novém Hradci Králové. V roce 1998 získala ocenění nová budova Univerzity Hradec Králové a tři roky před tím privátní chirurgické centrum Sanus.

"Nový pivovar zatím získal ve veřejném hlasování na internetu přes 17 tisíc hlasů a suverénně před svými soupeři vede. Věřím ale, že stavba Regiocentra osloví i odborníky z poroty a dosáhne na některou z hlavních cen. Má k tomu všechny předpoklady," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. Až za sídlem královéhradeckého krajského úřadu je ve veřejném hlasování například nová trasa pražského metra Ládví - Letňany, nejmodernější český fotbalový stadion, na kterém sídlí pražská Slavia, nebo zavěšený most na dálnici D 47 přes Odru a Antošovické jezero. Loni v hlasování veřejnosti zvítězilo letiště Brno, které získalo zhruba dvacet tisíc hlasů.
Prestižní soutěž Stavba roku pořádají nadace Pro rozvoj architektury a stavitelství, ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, vydavatelství Economia, a.s. a časopis Stavitel. Organizátoři letos vybírali nominace z více než šesti desítek staveb v České republice. Z patnácti finalistů vyhlásí v pondělí v pražské Betlémské kapli odborníci pět vítězů, kteří bez udání pořadí dostanou titul Stavba roku jako celkové ohodnocení kvality hotové stavby.

Spustit audio