Nový majitel chce opravit zruinovaný zámek v Potštejně

24. září 2010

Po více než deseti letech chátrání svitla zámku v Potštejně na Rychnovsku naděje na záchranu. Letos v lednu objekt koupila pražská firma, kterou vlastní Zdeněk a Eva Nováčkovi. Manželé chtějí zámek opravit a uvést do původní podoby. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj. Nováčkovi plánují, že v přízemí zámku zřídí galerii a v prvním poschodí zámeckou expozici. "Přikláníme se také k nápadu starosty vybudovat v podkroví ubytování pro turisty. Otevřeme znovu zámecký park," uvedl Nováček.

Při obnově zámku majitelé spolupracují s památkáři, pátrají v archivech, drží se dobových fotografií. Majitelé předpokládají, že část zámku otevřou již příští rok.
"Zámek je v ubohém stavu, hospodářské budovy jsou v sutinách, v zarostlém parku umírají vzácné stromy," řekl starosta Potštejna Petr Dostál. Stavbu ze 16. století poznamenaly zejména necitlivé zásahy za komunistického režimu, kdy tam sídlila odborářská škola, a častá změna majitelů po roce 1990.
"Jezdili jsme po Čechách a s hrůzou zjišťovali, do jakého stavu se některé zámky za posledních deset let dostaly. Manželka si vzala do hlavy, že jeden z nich zachrání," říká Nováček, původním povoláním technik. Jeho žena je právnička a ve volném čase pracuje se sklem.
Původně manželé začali opravovat kostel v Praze-Malešicích, z něhož chtěli zřídit galerii. "Nedohodli jsme se však s církví, která kostelík vlastní, přestože jsme již do stavby investovali," řekl Nováček.

Logo
Spustit audio