Nového hejtmana bude mít kraj 12. listopadu 2008

29. prosinec 2011

Nového hejtmana bude mít Královéhradecký kraj ve středu 12. listopadu. Právě na tento den svolal dosavadní královéhradecký hejtman Pavel Bradík první schůzi Zastupitelstva Královéhradeckého kraje v novém složení. Do funkce hejtmana bude navržen Lubomír Franc, lídr kandidátky České strany sociálně demokratické v Královéhradeckém kraji. Ustavující jednání krajských zastupitelů se uskuteční v Regiocentru Nový pivovar v Hradci Králové a začne v 10:00. Na první schůzi zastupitelstva po krajských volbách, které se uskutečnily v polovině letošního října, se budou volit také členové Rady Královéhradeckého kraje, budou zřízeny výbory krajského zastupitelstva či jejich předsedové. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje má celkem 45 členů.

Po říjnových krajských volbách získali 18 mandátů vítězní sociální demokraté, 13 Občanská demokratická strana, 7 Komunistická strana Čech a Moravy, 4 Koalice pro Královéhradecký kraj a 3 Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté.
ČSSD vytvoří v Královéhradeckém kraji levostředovou koalici s KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici. ČSSD obsadí post hejtmana svým lídrem Lubomírem Francem, jeho prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD). V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED, uvedla poslankyně a šéfka krajské ČSSD Hana Orgoníková. Koaliční partneři ČSSD získají také po jednom postu placeného předsedy výboru. Podle Orgoníkové se strany dosud shodly na všech hlavních bodech programu ČSSD, tedy zrušení poplatků v krajských nemocnicích, převodu krajských nemocnic z akciových na neziskové společnosti a zastavení privatizace sociálních služeb.
Podle lidovce Vladimíra Dernera budou naplněny i hlavní cíle KDU-ČSL. Těmi jsou zavedení takzvaných rodinných pasů, výstavba dálnice D 11 a silnice R 35 a udržení sítě zdravotní péče.
Lídr SNK ED Helmut Dohnálek dodal, že v programové oblasti nemá jeho strana s programem socialistů žádné problémy. "Na jednání jsme šli s trochu jinou představou našeho zastoupení ve vedení kraje. Nakonec jsme přijali nabídku ČSSD," řekl Dohnálek.

Spustit audio