Nová putovní knížka propaguje královská věnná města

24. září 2010

Křížem krážem královskými věnnými městy je název nové publikace, kterou nabízejí turistická informační centra těchto devíti měst ve středních a východních Čechách. Zájemci tak mohou získat propagační materiál, ale i řadu zajímavých tipů, jak v bývalých městech českých královen prožít den. Nová publikace je zároveň putovní knížkou, do které si mohou turisté nechat potvrzovat návštěvu každého města otiskem razítka navštívené pamětihodnosti či vlepením vstupenky. Když navštíví již šesté město, získá v něm odznak s logem Sdružení královských věnných měst. Platnost knížky skončí v srpnu 2007.

Královská věnná města v Čechách od počátku 14. století odkazovali králové věnem svým manželkám. S výjimkou středočeského Mělníku mezi ně patří pouze města ve východních Čechách, a to Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Chrudim, Jaroměř, Nový Bydžov, Polička, Trutnov a Vysoké Mýto. Tato města byla v roce 1603 vyčleněna z ostatních královských měst a dostala se pod správu zvláštního královského podkomořího. Svůj ekonomický a politický vliv věnná města ztrácela po bitvě na Bílé hoře, jejich právní forma však zanikla až v roce 1918 po vzniku samostatného československého státu.
V posledních letech ožívá snaha těchto měst lákat turisty společnými akcemi. Mezi největší patří každoroční volba královny věnných měst, ale také putovní výstavy, výtvarné salony či sportovní dny. Jednotlivá města se podílela také na vydání různých dalších propagačních publikací. Mezi ně patří kniha Královny a jejich věnná města, kterou vydalo město Dvůr Králové nad Labem.

Logo
Spustit audio