Nová budova Univerzity Hradec Králové nabídne moderní laboratoře a skvělé zázemí pro studenty

13. únor 2015

Královéhradecká univerzita začala stavět novou budovu za stovky milionů korun. Zázemí v ní najde Přírodovědecká fakulta. Objekt doplní současný kampus naproti fakultní nemocnici, kde už teď stojí budovy pro společnou výuku a fakultu informatiky a managementu. Studentům nabídne moderní prostory na špičkové úrovni.

„V současné době sídlíme v historické budově, která byla původně postavena jako střední škola. Naše podmínky tady nejsou dobré,“ popisuje současné podmínky na Přírodovědecké fakultě královéhradecké univerzity vedoucí katedry chemie Kamil Musílek.

S novou budovou se to o mnoho zlepší. V objektu budou laboratoře hned pro několik oborů.

„Teď se přesuneme do moderní budovy, která nám umožní mít tam laboratoře. Ty budou praktické, bezpečné. Můžeme tam udělat spoustu zajímavé práce,“ doplňuje Musílek.

Laboratoř

Samotná stavba bude stát 345 milionů korun, na další stovku pak přijde vybavení. Univerzita zaplatí zhruba 40 milionů korun, zbytek uhradí Ministerstvo školství. Do budovy se vejde zhruba 1000 studentů.

„Počítáme s tím, že by se fakulta přestěhovala na jaře roku 2017, aby mohla další akademický rok začít v nových prostorách,“ říká kvestor univerzity Stanislav Klik.

Přírodovědecká fakulta by ale v budoucnu neměla být poslední budovou v univerzitním kampusu.

„Ještě je tam čtvrtá budova, která by měla být šachovnicovitě jižně umístěna. Ta by měla být pavilonem humanitních oborů. Sloužit by měla spíše Pedagogické fakultě. Dále je tam sportovní areál,“ dodává Klik.

Do nového sídla Přírodovědecké fakulty se se studenti přestěhují hned z několika budov po celém městě. Univerzita by tak měla od roku 2017 ušetřit peníze za nájem.


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio