Chlupaté bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor. Hodí se k mnoha pokrmům
Proč se tyto knedlíky jmenují chlupaté? Zřejmě podle toho, že syrové brambory v těstě vytváří strukturu jakoby chomáčků – chloupků. V každém případě jde o velmi dobrý recept, pocházející ze staré dobré české kuchyně.
- 500 g syrových brambor
- 500 g ve slupce vařených brambor
- 120–150 g hrubé mouky
- 1 lžíce škrobové moučky
- sůl
- sádlo nebo máslo na omaštění
Vařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme nastrouhané syrové brambory, ze kterých jsme slili vodu, mouku, sůl, škrobovou moučku a promícháme. Mokrou rukou tvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru cca 4-5 cm, které zavaříme do vroucí mírně osolené vody. Pomalu vaříme cca 15 minut. Po uvaření je rozpůlíme a omastíme máslem nebo sádlem.
Místo kulatých knedlíků můžeme z těsta vytvořit válečky, které po uvaření nakrájíme, nejlépe nití, na plátky. Knedlíky můžeme také vařit v páře, kde se čas varu zkrátí o několik minut, knedlíky v páře připravené nejsou oslizlé. Ostatní postup je stejný.
Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejména kysanému nebo dušenému zelí, k masovým pečením, k pečené drůbeži nebo samostatně polité rozehřátými škvarky a doplněné saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.