Krůtí prsa ve slanině
Jak připravit originální sváteční jídlo? Jedno vás dnes Apetýt naučí, budeme totiž péct krůtí prsa ve slanině.
Krůtí maso je dietní, snadno stravitelné a obsahuje vysoké množství bílkovin, zinku, železa a vitaminu B12. Je oblíbené zejména v Severní Americe, kde se tradičně konzumuje jako součást kulturně významných akcí jako je Den díkůvzdání a Vánoce. Je sice teprve říjen, ale dobrý recept se hodí vždycky.
Co budete potřebovat?
- 1,5 kg krůtích prsou v celku
- 200 g slaniny
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 snítek čerstvého rozmarýnu
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 2 lžíce steakového koření
- 6 stroužků česneku, rozdrcených
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- V malé misce smíchejte balzamikový ocet a olivový olej.
- Ze 4 snítek rozmarýnu a 4 snítek tymiánu odrhněte lístky, nasekejte je a spolu se steakovým kořením a česnekem přidejte do misky.
- Marinádou dobře potřete krůtí prsa ze všech stran, trochu si nechte stranou na dokončení.
- Prsa obalte slaninou.
- Pokud jsou proužky slaniny kratší, připevněte je kuchyňským provázkem. Maso poté vložte do pekáčku, potřete je zbytkem marinády, posypte trochou koření a přihoďte zbylé bylinkové snítky.
- Pečte zhruba hodinu.
- Před porcováním nechte maso v pekáčku chvíli odpočinout.
Tip: Krůtí prsa výborně chutnají s bramborovou kaší nebo šťouchaným bramborem.
Související
-
Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
-
Krkovička na medu
Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.
-
Zdraví prospěšný chleba
Zdravý chleba, o kterém se vám zatím možná ani nesnilo. Pojďte ho společně s Apetýtem vyzkoušet!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.