Grilovaná vepřová žebra

Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii. Nebo vás do piva doslova naložit a nechat relaxovat.

Pro Apetýt vybral klasiku, ale udělanou po slovácku – voňavou a říznou. Připravíme si grilovaná vepřová žebra podle šéfkuchaře Miroslava Ratuského.

Budete potřebovat:

  • vepřová žebra
  • pivo (nejlépe Kyjovská světlá Kateřina 10 %)
  • sůl, pepř a kmín
  • česnek
  • rajský protlak a kečup
  • med
  • olej
  • sójovou omáčku
  • steakové koření, gyros koření

Postup:

  1. Nejdříve si vytvoříme marinádu, která žebra dokonale zjemní zevnitř. (Poměry jednotlivých surovin záleží na vašich chuťových preferencích.)
  2. Marináda se skládá z piva, soli, kmínu, pepře, rajského protlaku, česneku a gyros koření.
  3. Do marinády vložíme žebra a necháme 24 hodin v chladu odpočívat a nabrat všechny chutě.
  4. Poté žebra pečeme cca 1,5 hodiny na 150 °C.
  5. Glazuru vytvoříme z medu, soli, pepře, oleje, kečupu, sójové omáčky, steakového a gyros koření.
  6. Glazurou potřeme upečená žebra a pečeme ještě cca 10 minut.
  7. Podáváme ideálně s čerstvým křupavým chlebem.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.