Krémová pórková polévka s tymiánem
Polévka je v našich krajích obvyklá součást oběda, slouží jako důležitý chod svátečního stolování nebo jako samostatné jídlo. I dnes vám v pátečních receptech nabídneme jednu zajímavou inspiraci.
Polévku stihnete uvařit za 30 minut.
Připravte si:
- 2 velké pórky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g taveného sýra
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a mletý bílý pepř
- 200 ml smetany (12% nebo 30%)
- 4 snítky čerstvého tymiánu
Postup:
- Pórek oloupeme, odstraníme tuhé konce a nakrájíme na jemno.
- V hrnci rozehřejeme olej a máslo, vsypeme pórek a necháme jej zesklovatět, trvá to asi 3 minuty.
- Přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku.
- Do jíšky přidáme na kousky nakrájený tavený sýr a rozmícháme ho s jíškou dohladka.
- Zalijeme vývarem, dobře prošleháme, osolíme, opepříme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut.
- Polévku stáhneme z ohně, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přelijeme přes jemné síto zpět do hrnce.
- Zjemníme smetanou a společně prohřejeme.
- Podáváme ozdobené lístky čerstvého tymiánu.
Související
-
Polévka z pečených paprik
V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.
-
Polévka z ředkvičkové natě
Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.
-
Zapékaná cibulačka
Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka