Dýňová pomazánka
Kulinářská soutěž o nejlepší dýňovou pomazánku, tvorba nejhezčího dýňového bubáka, dýňové recepty, podzimní dílničky, přednášky o dýních i hudba, tanec i divadlo.
To vše slibuje brněnská Otevřená zahrada v Údolní ulici 33, v neděli 13. října od 10 do 17 hodin na Dýňové slavnosti. Zajímavosti o dýních na místě představí i Markéta Venyšová, za kterou se dnes v apetýtových receptech vydáváme pro recept na Dýňovou pomazánku.
Budete potřebovat:
- 1 menší dýně Hokaido
- 2-3 stroužky česneku
- plátek másla
- 2 lžičky Lučiny
- šípkový prášek
- zázvorový prášek (lze i nakrájet čerstvý zázvor)
- vlašské oříšky
- pepř
- sůl
- tymián
Postup:
- Nakrájenou dýni Hokaido a neoloupané stroužky česneku upečeme v troubě asi třičtvrtě hodiny na 200 stupňů.
- Připravíme si mixér a postupně do něj dáme: oloupanou upečenou dýni bez semínek, oloupaný upečený česnek, plátek másla, 2 lžičky Lučiny, špetku šípkového prášku, špetku zázvorového prášku, pár vlašských ořechů a podle chuti sůl a pepř.
- Rozmixujeme do hladké pomazánky.
- Namažeme na chleba a ozdobíme vlašskými ořechy, jedlými květinami a posypeme tymiánem, případně dalšími bylinami podle chuti a fantazie.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.