Fit salát
podle paní Mirky
Suroviny:
2 zralá avokáda
1 červený nebo růžový grep
1 ledový hlávkový salát
šťáva z jednoho citrónu
šťáva z 1/2 grepu
šťáva z 1/2 pomeranče
špetka cukru
2 polévkové lžíce olivového panenského oleje
1 polévková lžíce vinného octa
mletý pepř, sůl
Postup:
Oprané a okapané listu salátu nakrájíme nebo ještě lépe natrháme na menší kousky. Grep oloupeme, rozdělíme na dílky a sloupneme z nich blanku, zůstane jen dužina, kterou nakrájíme na kousky. Pracujeme nad hlubokým talířem, do kterého zachytáváme kapající grepovou šťávu. Avokáda oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme je na tenké plátky. Aby neztmavly, namáčí se v grepové šťávě.
Nálev připravíme z citrónové, pomerančové a grepové šťávy, cukru, soli, oleje a vinného octa. Ve větší míse nejprve přelijeme nálevem salát, který rozdělíme na talíře nebo misky. Nakrájené avokádo a grep na chvíli ponoříme do nálevu potom je dekorativně rozložíme na salát a přelijeme zbylým nálevem. Podáváme vychlazené.
Doba přípravy: 20 minut
4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.