Ovocná šťáva za studena
podle paní Mirky
Suroviny:
2,5 kg ovoce (maliny, jahody, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, višně…)
50 g kyseliny citrónové
cca 2,5 kg krystalového cukru
1,5 l vody
konzervační prostředek proti plísním
Postup:
Ovoce omyjeme, necháme oschnout, dáme do mísy a rozmačkáme ho. Přilijeme
převařenou studenou vodu, kyselinu citrónovou a dobře promícháme. Necháme v
chladu stát 24 hodin, občas promícháme. Poté procedíme přes plátno do druhé
větší nádoby a necháme dobře vykapat. Ke šťávě přidáme konzervační
prostředek a cukr, kterého dáme tolik, kolik váží tekutina, tj cca 2,5 kg.
Hotovou šťávu přelijeme do lahví a uložíme v chladu a suchu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.