Jednoduchý závin
Suroviny:
35 dkg hladké mouky
špetka soli
1 vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru
10 dkg másla nebo tuku např. Perly
1 vejce
1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva
1/8 l vlažného mléka
Postup:
Ze všech suroviny vypracujeme těsto, které necháme pod teplým kastrůlkem chvíli odležet. Těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme, poklademe náplní jak jsme zvyklí a zavineme. Před pečením závin potřeme máslem nebo tukem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.