Houbové pirohy (od Jany Turkové)

Suroviny: mražené listové těsto - nejlépe uděláme, když už si koupíme hotové plátky, 3 vejce, 250 g různých hub, 1 malá cibule, 1 lžíce másla, 50 g šunky nebo anglické slaniny, sůl, pepř, 50 ml smetany, strouhaný muškátový oříšek, lžíce sekané petrželky

Postup:
Listové těsto rozmrazíme. Rozšleháme jedno vejce.
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nadrobno nakrájíme a na rozehřátém másle osmahneme dozlatova. Přidáme rozkrájenou šunku nebo anglickou slaninu a houby, osolíme, opepříme a dusíme.
Zbylá vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Přimícháme petrželku, směsí přelijeme houby a mícháme, až se vejce srazí. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Vychladlou náplň rozdělíme na čtverce listového těsta. Rohy plátků přehneme do středu a okraje dobře vidličkou přitiskneme. Pirohy položíme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme 20-25 min.

autor: Zdeňka Kabourková