Nizozemci chtějí v Jičíně vyrábět květinové výzdoby

25. září 2010

Závod za zhruba 25 milionů korun na výrobu květinových výzdob a dárkových předmětů chce v jičínské průmyslové zóně postavit česko-nizozemská společnost Amsterdamské květiny. V Jičíně chce firma zaměstnat 25 lidí. Uvedla to dnešní Mladá fronta dnes v příloze pro Hradecký kraj. Závod by měla firma postavit na pozemcích města. O prodeji necelých tří hektarů v druhé části průmyslové zóny by mohlo rozhodnout jičínské zastupitelstvo na konci února. Město by prodejem pozemků mohlo získat zhruba 10 milionů korun.

Firma, kterou z 90 procent vlastní dva občané Nizozemska, chce v Jičíně vybudovat výrobní halu, sklad, prodejnu a administrativní budovu. Do umístí i kompletní vedení firmy, které zatím sídlí v Praze. Pracovníci se budou věnovat tvorbě květinových výzdob a vazeb z čerstvě řezaných květin, suchým květinovým aranžmá a výrobě dárkových předmětů z přírodních surovin.
"Jsme rádi, že k nám má zájem vstoupit další investor se zajímavým výrobním programem, který je úplně odlišný od produkce ostatních firem v průmyslové zóně. Zpracování květin je ekologicky nezávadné a může být zajímavé i v souvislosti s tím, že v nedalekém Kopidlně je zahradnická škola," řekl jičínský starosta Martin Puš.
Průmyslovou zónu začala jičínská radnice budovat jako jedna z prvních v kraji už v roce 1994 a zatím do jejího rozvoje investovala přibližně 65 milionů korun. Na okraji města v uplynulých letech vyrostlo několik velkých podniků, které zaměstnávají okolo 3500 lidí. Největší továrny patří firmám Continental Teves, AEG Components, Ronal a Kobit.

Logo
Spustit audio