Nevidomí v Hradci Králové budou mít cestování místní dopravou snazší

24. září 2010

Cestování městskou dopravou ve stotisícovém Hradci Králové bude pro nevidomé a slabozraké snazší než dosud. Dopravní podnik hodlá do všech nízkopodlažních autobusů a trolejbusů nainstalovat mluvicí systém, který nevidomým usnadní orientaci. Zatím je zařízením vybaveno 24 vozů, k dalším 58 jej podnik v těchto dnech pořizuje. ČTK to řekl mluvčí podniku Karel Brodský. Nízkopodlažní vozidla tvoří asi 62 procent vozového parku firmy.

Vybavení dalších vozidel mluvicím zařízením nevidomí vítají. "Je to dobrá pomůcka. Dosud se nevidomý člověk musel zeptat řidiče," řekla ČTK předsedkyně hradecké Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Irena Korečková.
Nevidomý člověk čekající na zastávce musí mít u sebe malou vysílačku, kterou vyšle k přijíždějícímu autobusu či trolejbusu signál. Z reproduktorů vozu se mu pak ozve, která linka přijela a kam směřuje. Pokud chce nevidomý nastoupit, zmáčkne na svém ovladači další tlačítko a upozorní tím řidiče, že nastupuje.
Vysílačku nevidomým proplatí hradecký magistrát. Dosud si ji pořídilo asi 20 nevidomých. "Čekáme, že s rozšířením systému zájem vzroste. Využijí jej i mimohradečtí, kteří do krajského města jezdí například za lékařem do fakultní nemocnice," řekla Korečková.
První "mluvicí autobusy" začaly v Hradci Králové jezdit před třemi lety. Do nynějšího rozšíření systému dá hradecký podnik, který ročně přepraví přes 30 milionů osob, asi 630.000 korun.
Všech 100 procent akcií podniku patří městu, které jeho provoz ročně dotuje částkou přes 120 milionů korun.

Spustit audio