Neurologická klinika hradecké nemocnice funguje v hlavním areálu

27. leden 2012

Konečně, konečně, říkají lékaři a sestry, kteří si už prohlédli nové prostory neurologické kliniky v Hradci Králové. Konečně se neurologie mohla přestěhovat ze staré nemocnice do hlavního areálu! A protože je zahájení provozu na této klinice plánované až na pondělí 14. března 2011, proběhl v pátek Den otevřených dveří pro širokou veřejnost i zaměstnance. Redaktorka Marta Růžičková natáčela při slavnostním otevření.

Neurologická klinika ve své nové budově nabízí pacientům ambulantní poradny, denní stacionář se 16 lůžky a lůžkovou část s kapacitou 60 míst. "Pokoje pro nemocné jsou koncipovány maximálně jako třílůžkové s vlastním sociálním zařízením. V úrovni prvního nadzemního podlaží je koridor spojující neurologickou kliniku s hlavními interními, chirurgickými pavilony a s budovou akutního příjmu," uvedl přednosta kliniky Radomír Taláb.
Opravy pavilonu stály zhruba 200 milionů korun. Počátky neurologie v hradecké nemocnici sahají do roku 1940, kdy byl zřízen při interním oddělení ordinariát pro nervové choroby se dvěma lůžkovými pokoji. Později neorologie získala 30 lůžek v pavilonu psychiatrie a v roce 1948 se klinika stěhovala do areálu takzvané staré nemocnice, kde působila dosud. O využití uvolněné budovy se zatím jedná.
Další stavbou v areálu hradecké nemocnice je objekt ústavu soudního lékařství, na který naváže oprava Fingerlandova ústavu patologie. Stavba za zhruba 380 milionů korun by měla být dokončena do poloviny příštího roku.

autor: Marta Růžičková
Spustit audio